1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Διατροφική Συμβουλευτική

PDF Εκτύπωση E-mail
Ένα από τα βασικά στοιχεία μιας ολοκληρωμένης αποκατάστασης είναι και η σωστή διατροφή. Ο κύριος ρόλος της διαιτολόγου στο Ασκληπιείο Θεραπευτήριο είναι να παρέχει μια σωστή, ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφή για κάθε ξεχωριστή περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις του ατόμου.
 • Εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής ενηλίκων για κάθε περίπτωση
Οι αλλαγές στις συνήθειες και στον τρόπο διατροφής μας, σίγουρα μας δυσκολεύουν και πολλές φορές μας φοβίζουν, ο τρόπος για να αλλάξουμε τις συνήθειες και τελικά να τις υιοθετήσουμε ξεκινά από τον τρόπο σκέψης, έτσι λοιπόν βασικός στόχος είναι να ξεχάσουμε τη λέξη δίαιτα που πολλές φορές μας φοβίζει και να εισάγουμε τη διατροφή ή καλύτερα την υγιεινή διατροφή. Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ανησυχία για το τι θα φάω, ούτε στέρηση από τα αγαπημένα μου φαγητά. Υγιεινή διατροφή σημαίνει "κάνω μικρές αλλαγές στα γεύματα που ήδη τρώω, τρώγοντας λίγο περισσότερο από κάποια τρόφιμα και λίγο λιγότερο από κάποια άλλα". Η προσπάθεια αξίζει! Η υγιεινή διατροφή μπορεί να γίνει καθημερινή απόλαυση, γλιτώνοντάς μας ταυτόχρονα από ανεπιθύμητες ασθένειες και άλλα προβλήματα. Ακόμη, κάθε εξωτερικό άτομο που ενδιαφέρετε για το βάρος του μπορεί να κλείσει ραντεβού με την διαιτολόγο του κέντρου μας για μια ολοκληρωμένη συνεδρία. Η διαδικασία περιλαμβάνει :λήψη ιστορικού, μέτρηση βάρους και ύψους, ανάλυση σύστασης σώματος, σύνταξη διαιτολογίου και επαναλαμβάνεται κάθε φορά που αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Διατροφή
 • Προγράμματα παθολογικών καταστάσεων - Αξιολόγηση και βελτίωση της διατροφικής κατάστασης ατόμων που πάσχουν από κάποια ασθένεια (χολοκυστοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης, νεφροπάθεια, θυρεοειδοπάθεια, καρδιοπάθειες ).
Η ρήση '' δια κάθε νόσον αλλά και δια την πρόληψήν της , μεγάλη σημασίαν έχει η διαιτητική '' αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο εύστοχες και διαχρονικές τοποθετήσεις του μεγάλου μας Ιπποκράτη ανάγοντας τη διατροφή σε σημαντικό μέσο πρόληψης και ίασης. Πολλά από τα προβλήματα υγειάς εξαρτώνται άμεσα από τη διατροφή και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Η εξέλιξη της νόσου μπορεί να βελτιωθεί με την έγκαιρη και κατάλληλη διατροφική φροντίδα και αν η πάθηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διατροφή μπορεί και να βοηθήσει στην εξάλειψή της . Ο στόχος μας λοιπόν είναι μέσα από τη διατροφή να υπάρξει αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς σε συνδυασμό της διατροφικής εκπαίδευσής του.
 • Προγράμματα διατροφικών διαταραχών(ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγία)
Καθημερινά γίνονται επιλογές γύρω από το φαγητό. Με κάποιο τρόπο αυτές οι επιλογές γίνονται πρόβλημα για κάποια άτομα. Τρώγοντας τροφές για τις οποίες αργότερα μετανιώνει ή δεν θέλει καθόλου ή δίνοντας υποσχέσεις να μην ξαναφάει συγκεκριμένες τροφές ή όταν το κάνει προσπαθεί να βρει διάφορους τρόπους για τις αποβάλλει. Ή ακολουθώντας μια δίαιτα για λίγο, αλλά αργά ή γρήγορα βρίσκει τον εαυτό της / του να υπέρ–καταναλώνει τροφές πολύ-θερμιδικές (πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες). Είναι ευκαιρία κανείς να αλλάξει τη διατροφή του, όχι για να εντυπωσιάσει τους άλλους αλλά για να βελτιώσει την σχέση του με το φαγητό και συνεπώς την ποιότητα της ζωής του, ζώντας ενεργητικά. Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι φαινόμενο της κοινωνίας μας, μας αφορούν όλους και μόνο μέσα από ευαισθησία, υπευθυνότητα και σωστή πληροφόρηση μπορούμε να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από αυτές.
Δίαιτα
 • Προγράμματα ειδικών κατηγοριών
Παιδιά Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος της ζωής μας στην οποία διαμορφώνονται τα θεμέλια για τη σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία. Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην καλή υγεία, γι'αυτό θα πρέπει να είναι ''υγιεινή '', δηλαδή καλής ποιότητας, ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ενώ επιθυμούμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, ακολουθούμε έναν δρόμο που δεν τους το προσφέρει, λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής, της ευκολίας του γρήγορου φαγητού, την κακή συνήθεια της επιβράβευσης με ανθυγιεινό φαγητό και γλυκά στα παιδιά, δείχνοντας την αγάπη μας. Έτσι λοιπόν κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή και η καθοδήγηση διαιτολόγου προκειμένου να προσφέρουμε στα παιδιά μας υγιεινές συνήθειες οι οποίες θα τους εξασφαλίσουν έναν δυνατό και υγιή οργανισμό.
Διατροφή σε εφήβους
Έφηβοι Η εφηβεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια του ανθρώπου κατά την οποία παρατηρούνται ραγδαίες ψυχικές και σωματικές αλλαγές, έτσι είναι απαραίτητο, οι έφηβοι να προσλαμβάνουν την κατάλληλη ποσότητα ενέργειας καθημερινά αλλά και να εκπαιδευτούν σε σχέση με την ποιότητα των τροφών που θα πρέπει να καταναλώνουν.
Αθλητές Η αθλητική διατροφή αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας, της καθημερινής προπόνησης των αθλητών (στόχος : η μεγιστοποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων στην προπόνηση όπως και η καλύτερη απόδοση στον αγώνα) αλλά και της μετα-αγωνιστικής κατάστασης τους (στόχος : η καλύτερη δυνατή αναπλήρωση των απωλειών σε θρεπτικά συστατικά μετά τον αγώνα)
 • Πλήρης ανάλυση σύστασης σώματος
Το διαιτολογικό τμήμα του κέντρου μας είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα τεχνολογίας στον χώρο της διατροφής όπως : Επαγγελματικός ζυγός, υψομετρητή, δερματοπτυχόμετρο Lafayette και αναλυτή υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας ( TANITA MC 180 ) όπου υπολογίζεται το λίπος και το βάρος του σώματος με μεγαλύτερη ακρίβεια γιατί αφαιρείται το βάρος των ρούχων και καταχωρείται η ακριβής ηλικία του χρήστη. Το μηχάνημα προσφέρει τμηματικές μετρήσεις για κάθε χέρι και για κάθε πόδι ξεχωριστά ( λίπος %), άλιπη μάζα, λιπώδης μάζα, μυϊκή μάζα, οστική μάζα, σπλαχνικό λίπος, δείκτη μάζας σώματος, αναλογία μέσης/ γοφών ( WHR ) όπως και μετρήσεις για ολόκληρο το σώμα,ICW- ενδοκυττάριο υγρό, ECW- εξωκυττάριο υγρό,ECW/ICW ratio,συνολικά υγρά σώματος καθώς και διάγνωση της κατάστασης υγείας και τον βαθμό παχυσαρκίας.

3707
Τι πρέπει να κάνετε πριν τη λιπομέτρηση:
 • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφής 3-4 ώρες πριν τη μέτρηση
 • Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών 3 ώρες πριν τη μέτρηση
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και έντονης φυσικής δραστηριότητας 12 ώρες πριν τη μέτρηση
 • Να έχει προηγηθεί η ούρηση
 • Η λιπομέτρηση δεν γίνεται κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ( 4 μέρες πριν και 4 μέρες μετά )
* Η χρήση της συσκευής δεν ενδείκνυται για εγκύους και άτομα με βηματοδότη.

Γιαννακού Ελένη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
3709